Повідомлення номер:#32
Гермиона » 13 липня 2025, 16:31
в мене старші діти якось сепарувались непомітно
син після 3 курсу поїхав в Київ і вже навпаки приймав участь у деяких наших крупних витратах
доньку ми навчали в універі платно (якось підроблти теж не виходило, бо постійно навчалась, ми не наполягали на підробках), але вона після 3 курсу теж знайшла роботу і заробляла. гроші то були невеликі, жила вона з нами, харчувалась, звісно, теж, але вже і свої гроші були. ми додавали, але вона не просила
після закінчення універу вона повністю сепарувалась, бо вони стали жити разом з хлопцем, обидва працювали, нормально вже заробляли, тому грошових питань не було
в важкі кризові моменти діти нам допомагали, коли у доньки стався нещодавно переїзд, ми теж допомогли грошима - це все нормальні відносини близьких людей
я взагалі вважаю, що все залежить від багатьох складових. але все ж таки моя думка, що якщо не вистачає власного доходу, то бажання мають бути скорочені. навіть якщо у батьків є купа грошей, бо незароблені гроші не особливо мотивують до розвитку
в мене, наприклад, ще зараз молодша, яка точно не може заробити і я їй повинна дати розвиток, освіту, відпочинок, а якщо б ще були на подсосі старші діти, то це тільки б через обмеження моїх власних потреб. я б це не потягнула, враховуючи наявність кредиту і витрат на молодшу
крім того, ми з чоловіком заробляємо, але дуже багато працюємо, з іншого боку, вік такий, який потребує вже теж додаткових витрат на здоров'я))
ще є батьки, пенсія непогана, тато працює, але теж щось намагаємось зробити їм приємне
коротше кажучи, заробляти і жити приблизно на свої - це нормально, кмк
але звісно, це не виключає нормальних відносин між нами з дітьми, якщо донька приїжджає до нас в гості, то ми купуємо і їжу, і квитки в театр, і подаруночки, якщо я зараз ось поїду до дітей в гості - буде теж саме
щодо року, який випав неочікуванно з-під навчання, звісно, я б підтримала в тому разі, якщо б донька захотіла піти з навчання мов і долучитись до професії. бо це - перспектива, а на 15 тис. не проживеш самостійно. я завжди намогаюсь вкластись в перспективу, тобто за цей рік вона може отримати безліч нових професійних скілів і потім заробляти нормально. якщо б продовжила викладати мову і заробляти 30тис - вибач, тоді ні, цих грошей більш-менш достатньо для життя дівчини, по бажанню, деколи можна, але на постійній основі - ні. ну, не поїдеш в цьому році кудись, нічого страшного, почекай наступного, все в тебе ще буде. до речі, якщо їхати 3 чи 4 у відпустку, то 4й додасть до витрат зовсім небагато (перевірено)), то я б обовязково своїй запропонувала і взяла. але якщо є якійсь мрії поїхати кудись з подругами і немає на це фінансування - ні. імхо)
«Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець — той здобуває світ» (с)