Подростки. Полустанок на дороге к зрелости.

Наші майже дорослі діти. Доколє

Наші майже дорослі діти. Доколє

Повідомлення номер:#1  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 09:56

Я вже звикла по форуму звіряти камертон щодо виховання дітей. З малими давно розібрались. Що робити з дорослими дітьми? В плані, до якого віку/стану фінансово підтримувати? Коли ми були на 10 років молодші і всі в білих пальтах, то дружно казали що після закінченні університету хай гребуть самі. Але життя не лінійне. Діти не ввчаться, беруть академки, виїжджають з країни і вимушено призупиняють навчання, не вступають вчасно до магістерки з бюрократичних причин (це моя), шукають себе і так далі. Весь цей шлях нажаль вимагає грошей. Крім того, важко різко відлучити дитину від фінансової цицьки. Ще вчора ви разом їздили у гарні умови у відпустку, а сьогодні хай їде електричкою в рваних кедах на річку, а мама з комфортом в Європу. Але ж і мамі хочеться нарешті жити своє життя. Чи ні?

У мене зараз так - 50% витрат покриваємо ми з татом, а решту доньк заробляє. Але їй завжди не вистачає, вона економить і страждає, мені її шкода. З іншого боку, в неї виходить десь 30 тисяч на місяць, наче і нема чого страждати.

Короче, розкажіть як ви кидали дітей в воду фінансово сепарувалися від дітей і при тому зберігли баланс.

До тих, у кого діти вже повністю себе фінансово утримують, питань нема, тільки заздрість)

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Повідомлення: 52202
Зареєстрований:
13 березня 2011, 17:49
Бали репутації: 5355

Re: Наші майже дорослі діти. Доколє

Повідомлення номер:#2  Повідомлення Златовласка » 13 липня 2025, 10:02

Я думала, оно должно само.
Серьезно.
Так же само, как и все остальное.
Отделится и будет зарабатывать сам- сам и просить не будет.

Златовласка

За 40 000 сообщений

Повідомлення: 40958
Зареєстрований:
13 березня 2011, 19:31
Бали репутації: 3157
Имеет доступ в закрытый раздел ''Закрытый клуб'' Имеет доступ в закрытый раздел ''Политика''

Повідомлення номер:#3  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 10:03

Ну а якщо не відділяється ніяк? Або дуже повільно?
Ну і мало хто одразу починає так заробляти, щоб покривати і житло і їжу і медицину

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#4  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 10:04

То тобі так пощастило)

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#5  Повідомлення Татьянка » 13 липня 2025, 10:06

Мої досить рано почали заробляти. Особливо, молодша донька. Вона завжди знала, чого хоче і впевнено йшла до цілі. На 3 курсі вже працювала за фахом
Ну, а зараз це вони мене підтримують. І знов - молодша
Я не сдурела. Я вообще такая.
Таких, как я - немного. Только я. (с)

Татьянка

За 68 000 сообщений
Персональное звание ''Форумная мама''

Повідомлення: 68515
Зареєстрований:
13 березня 2011, 17:26
Бали репутації: 6711
Имеет доступ в закрытый раздел ''Закрытый клуб'' Имеет доступ в закрытый раздел ''Политика''

Повідомлення номер:#6  Повідомлення Renata » 13 липня 2025, 10:07

Ну я як і планувала після 18 років перестала окремо витрачати кошти на старшу (зараз їй 20), ну окрім оплати другого вишу, перший вона на бюджеті вчиться, другий контракт. Окремо витрачати означає, що я як правило не купую їй одяг і не даю кошти, але вона живе з нами і харчується звісно. Пів року в цьому році вона в Турччині танцює з шоу + працює дистнаційно в айті компанії, але там така робота десь на 2 години на день всього, зато круглий рік. В наступному році хоче поїхати в штати на програму Work and travel, на що просить у мене кошти на оформлення. Але по факту коштів у неї більше ніж у мене у збереженнямх :). Але вона все ще не знає чим конкретно хоче займатись. Ну і вона не вчиться за кордоном як раз тому, що я не готова це тягнути фінансово.
Плаче боєць, шеврон на камуфляжі, Скільки сердець спинили кулі вражі
На сході дракон готується помститись Давній закон: рубай, аби зігрітись.

Renata

За 29 000 сообщений

Повідомлення: 29542
Зареєстрований:
17 березня 2011, 18:38
Бали репутації: 2159

Повідомлення номер:#7  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 10:22

У вас плюс-мінус як у мене. Батьки закривають базові потреби - житло. їжа, навчання. А на кого навчається, тим не хоче працювати?

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#8  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 10:31

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: Мої досить рано почали заробляти. Особливо, молодша донька. Вона завжди знала, чого хоче і впевнено йшла до цілі. На 3 курсі вже працювала за фахом
Ну, а зараз це вони мене підтримують. І знов - молодша

Працювати не дорівнює заробляти достатньо) Особливо якщо не в стосунках і треба винаймати житло самостійно.

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#9  Повідомлення Татьянка » 13 липня 2025, 10:50

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину:
Працювати не дорівнює заробляти достатньо) Особливо якщо не в стосунках і треба винаймати житло самостійно.

Це я розумію. Але саме з 3 курсу вона вже в мене гроші не брала. А коли жили з хлопцем в мене, так само вкладалися в покупку продуктів і в побутові треби
Я не сдурела. Я вообще такая.
Таких, как я - немного. Только я. (с)

Татьянка

За 68 000 сообщений
Персональное звание ''Форумная мама''

Повідомлення: 68515
Зареєстрований:
13 березня 2011, 17:26
Бали репутації: 6711

Повідомлення номер:#10  Повідомлення Златовласка » 13 липня 2025, 11:01

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: То тобі так пощастило)

Еще нет. То с 18 до 19 сам был, да. Сам платил за жилье в Польше и откладывал на Канаду.

А теперь эта Канада как бездонная бочка.
И как раз с работой не выходит, как раз как он искал стажировку и нашел, закрыли J1.
Но я спокойно отношусь к таким вещам, ему надо доучиться.

По теме, мне кажется как во всем оно.
Если хочется купить ей красивую тряпочку или поездку и это в радость ТЕБЕ, ну купи.
Если это уже чересчур и хочется для себя, то с голоду она не умрет.

Как-то так.

Златовласка

За 40 000 сообщений

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#11  Повідомлення Гермиона » 13 липня 2025, 11:07

А що з магістратурою не так? Не вдалось вступити в цьому році?
Блін, шкода (
«Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець — той здобуває світ» (с)

Гермиона

За 15 000 сообщений

Повідомлення: 15467
Зареєстрований:
04 жовтня 2011, 20:42
Бали репутації: 2174

Повідомлення номер:#12  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 11:10

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: А що з магістратурою не так? Не вдалось вступити в цьому році?
Блін, шкода (

ага. під час війни університетам не видають нові акредитації, автоматично подовжують старі. Але уніасістанс про це з абув/не знав і не подав нікуди наші документи. Відписалися Арині коли вже строки подачі закінчилися майже всюди. Якби раніше - ми б відправили вчасно лист міністрества освіти для закордонних універів, він у університета є. Тепер чекаємо відповідь ще від двох, де подача пізніше. Але щось надії мало.

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#13  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 11:16

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину:
Еще нет. То с 18 до 19 сам был, да. Сам платил за жилье в Польше и откладывал на Канаду.

А теперь эта Канада как бездонная бочка.
И как раз с работой не выходит, как раз как он искал стажировку и нашел, закрыли J1.
Но я спокойно отношусь к таким вещам, ему надо доучиться.

По теме, мне кажется как во всем оно.
Если хочется купить ей красивую тряпочку или поездку и это в радость ТЕБЕ, ну купи.
Если это уже чересчур и хочется для себя, то с голоду она не умрет.

Как-то так.

так у Ігоря наче ж якийсь грант чи стипендія?

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#14  Повідомлення Златовласка » 13 липня 2025, 11:20

так у Ігоря наче ж якийсь грант чи стипендія?

Ну да, у него грант 50 тысяч в год на 4 года. Лично от президента университета.
Первый год еще и стипендия сколарз эт риск была, закрывала ему полностью все обучение.
Но жить-то за свои надо.
В Канаде очень дорого. Очень.

Златовласка

За 40 000 сообщений

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#15  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 11:23

А є якісь бюджетні гуртожитки чи знімаєте звичайне житло? Це ж треба нирку продати, щоб там знімати. І чи можна підробляти на простих роботах типу в кафе або курьєр? Чи навчання важке і сил не вистачає?

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#16  Повідомлення Златовласка » 13 липня 2025, 11:34

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: А є якісь бюджетні гуртожитки чи знімаєте звичайне житло? Це ж треба нирку продати, щоб там знімати. І чи можна підробляти на простих роботах типу в кафе або курьєр? Чи навчання важке і сил не вистачає?

Вопрос же как обычно, в целесообразности.
Можно снимать комнату с кем-то, это дешевле.
Он живет в общежитии напротив университета. Там и готовят тоже. Комната отдельная.
Ему там очень хорошо, потому что это институт святого Владимира, там много наших.
Вопрос же в другом.
Он очень хорошо учится, но там мягко сказать очень трудно учиться, если брать курсы самого высокого уровня сложности.
И чтоб попасть к классному профессору, играют роль оценки. Классный- это именно люди с мировым именем. Таких школ машинлернинга в мире одна-две буквально.
Поэтому учится он оооочень много. До 12 ночи буквально.
Ну собственно, в этом и была цель. Дать образование, которое он сам хотел бы.
Если подрабатывать, сил отнимает много, тогда придется попроще брать, а смысл было лететь?
Короче, на год деньги еще есть, потом надо любой ценой найти стажку приличную в Штатах, чтоб были деньги доучиться. А это трудно.
В Европе еще раз год поработать нет смысла, то что останется после года работы с учетом стоимости жилья, не покроет год жизни там.
PS. Почек не хватит даже обеих, тем более моих старых почек.
Это моя больная тема.

Златовласка

За 40 000 сообщений

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#17  Повідомлення Peppy » 13 липня 2025, 11:38

Ну якщо таке важке навчання, то звісно. Тримайся, ви вже велику частину шляху пройшли. І з плюсів - коли довчиться, то одразу доходу вистачить на нормальне життя. А з психологами так не спрацює, навчання плавно перетікає спочатку в малооплачувану роботу, а потім вже колись може і кращу.
А нема кредитів на навчання?

Peppy

За 52 000 сообщений
Sorting-модератор

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#18  Повідомлення Златовласка » 13 липня 2025, 11:58

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: Ну якщо таке важке навчання, то звісно. Тримайся, ви вже велику частину шляху пройшли. І з плюсів - коли довчиться, то одразу доходу вистачить на нормальне життя. А з психологами так не спрацює, навчання плавно перетікає спочатку в малооплачувану роботу, а потім вже колись може і кращу.
А нема кредитів на навчання?

Как крайний вариант да.

Кстати, тоже не факт, что работа будет сразу. Хотя если будет, то таки будет офигенная.
От рынка зависит, как и во всем. Но я все равно думаю, что фундаментальное образование мечты- это самоценность.

Златовласка

За 40 000 сообщений

Зареєстрований:

Повідомлення номер:#19  Повідомлення Нюша » 13 липня 2025, 12:04

ага. під час війни університетам не видають нові акредитації, автоматично подовжують старі. Але уніасістанс про це з абув/не знав і не подав нікуди наші документи. Відписалися Арині коли вже строки подачі закінчилися майже всюди. Якби раніше - ми б відправили вчасно лист міністрества освіти для закордонних універів, він у університета є. Тепер чекаємо відповідь ще від двох, де подача пізніше. Але щось надії мало.

Аккредитации выдают.

А как связан ваш финансовый запрос с тем, что дочка в этом году не пойдёт в магистратуру?

Нюша

За 59 000 сообщений

Повідомлення: 59096
Зареєстрований:
10 травня 2013, 18:58
Бали репутації: 4805

Повідомлення номер:#20  Повідомлення Renata » 13 липня 2025, 12:11

Тут знаходиться посилання. Щоб побачити його, зареєструйтеся будь ласка, це займе у Вас всього хвилину: У вас плюс-мінус як у мене. Батьки закривають базові потреби - житло. їжа, навчання. А на кого навчається, тим не хоче працювати?

моя як в 11 класі не знала чим хоче заробляти, так зараз, є якісь плани на рік два, то і все. Але вона не сидить і не чекає коли зрозуміє що саме їй треба, а намагається і зараз займатись всім що їй подобається. Як на мене їй зайде якийсь менеджмент, щось організовувати, спілкуватись, проекти втілювати в життя. Але, подивимось.
Плаче боєць, шеврон на камуфляжі, Скільки сердець спинили кулі вражі
На сході дракон готується помститись Давній закон: рубай, аби зігрітись.

Renata

За 29 000 сообщений

Повідомлення: 29542
Зареєстрований:
17 березня 2011, 18:38
Бали репутації: 2159

Розділ Статистика

Повернутись до Трудный возраст