Харків. Біля лабораторії, де здають аналізи за ціною нирки, стихійний ринок. На рядні розкладені книжки, старий наручний годинник, самовар, старе взуття, якісь інструменти. До нього впритул ще одне рядно, потім ще одне. Ряд домашнього непотребу тягнеться аж до овочів.
Колись, ще до повномасштабної війни, тут, на Одеській, був стихійний ринок овочів, його часто розганяли, а потім підприємці й самі почали будувати собі цивілізовані магазинчики або переходити на ринок - торгувати з лотка вже було не комільфо.
І коли я побачила цей стихійний ринок з ряден з непотребом "за копійки" - мене аж трухнуло. Перенесло в 90-ті, часи бідності й скрути. Я їх ненавиджу.
Ніколи не думала, що ми туди знову колись повернемось.
Харків, який звик жирувати, бо тут крутилося стільки грошей, було стільки бізнесу, що на оренду привабливих площ черга стояла за роки вперед, а під манікюр були забрані всі вільні куточки - біднішає на очах.
Зараз оголошення "оренда" і "продаж" не тільки на околицях, а і в центрі. Сумська, де торгували шубами і брюликами, вся в "оренді".
Щось відкривається, але здебільшого продукти, аптеки, кав'ярні. І шиномонтаж! Бо дороги також - срака.
Людей у місті багато - за офіційними даними понад мільйон, але люди вже "не ті". Чимало харків'ян втратили роботу або в них "довоєнна" зарплата при цінах вдвічі більших і нових викликах. Сотні тисяч переселенців. Рівень доходів зовсім інший. І це видно по машинах, одягу, покупках в магазині.
Тому я - за безоплатний транспорт в Харкові, хоч сама їжджу на авто.
Тому я - за безоплатні кілометри на залізниці.
Бо щоб зрозуміти для чого - треба просто трохи озирнутися довкола.
Платити окремо "незахищеним" - це маячня, бо як вирахувати "незахищеність", хто буде цим займатися? Їм треба також платити? На мій погляд - "незахищених" - більшість. До того ж, я пам'ятаю, як офіційно був безоплатний проїзд ветеранам АТО та ООС, а на ділі - скільки тільки мною знято сюжетів про те, як перед ветеранами зачиняли двері автобусів або обкладали матюччям.
Ви кажете - безоплатний транспорт - це популізм? А я думаю, що переводити все в дрони - це популізм. Ну, пересядьте на безоплатний транспорт, а зекономлені на бензині кошти відправляйте на дрони!
Ні?
Сратися можна в коментах.