Здесь находится ссылка. Чтобы увидеть её, зарегистрируйтесь пожалуйста, это займёт у Вас всего минуту:
Прийдуть Амазонка, Ірко, вони напишуть, як самоідентифікувалися львів'яни. Але здається мені, що Львів завжди був украінським. Ну, наші Чернівці, то точно! При великій кількості на той час євреів (дуже багато було!), румунів, молдаван, Чернівці не були радянськими в головах жителів, хоча нічого проти радянськоі влади тоді вже не мали. Жили в СРСР, а були украінцями. От такий от парадокс.
Пригадала цікавий роман Ірини Вільде "Повнолітні діти" - якраз про ті часи, коли Буковина була румунською територією, як молодь-українці боролися за право розмовляти українською, читати Шевченка і т п. Так що не думаю, що 40 років тому (як пише Нюша) всі львів"яни ідентифікували себе з поляками, а чернівчани з румунами. Якої національності була людина - з тим себе й ідентифікувала.
До речі в нас у місті до революції жило більше поляків і євреїв, чим українців. Але євреїв дуже переслідували, то вони міняли імена, прізвища і тепер їх від українців не відрізниш. А поляки до сих пір зберегли і польські прізвища, і свою віру, звичаї - і разом з тим вони громадяни України, і в АТО воюють, причому добровольцями.
Так що тема дуже обширна і неможливо її звести до якоїсь простої схеми, всі люди різні, мислять по різному, відчувають себе представниками тієї чи іншої нації...а ще й космополіти є))
Я отвечаю за то, что говорю, но не отвечаю за то. что вы слышите...